За Китен

Един от известните и примамливи кътове по южното черноморско крайбрежие, там където гористите странджански разклонения се оглеждат в бистрите морски дълбини е разположено курортното селище Китен

дискотека Зангадор Китен

Романтиката е в живописната околна среда и двата уютни плажа: северния - Атлиман и южния - Караач. Между тях, навътре в морето се вдава полуостров с митичното име Урдовнза До Освобождението (1878г.) на източния край на носа над скалистия морски бряг се издигали стените на владетеля на крепостта. От тогава датира това селище - крепост. Кой е бил нейния владетел, какъв е бил нейния край, никой нищо не може да каже. За нея ни разказват само преданията нa народните песни в този край. Първото име на Китен е Урдовиза в памет на Стана Урдовиза - красива българка желана от турския падишах, освободила от данък през Османското владичество цяла Странджа. Конят й и тя самата намират смъртта си на Северния плаж, който носи името Атлиман (Конски залив) - прекрасен вечно тих залив. Китен е основано от преселници от Одринска Тракия през 1932г. в малки шаронски къщички, по програмата на французина Шарон. Един известен агроном от град Василико (Царево), на име Пенчо Кротков дава името Китен, понеже погледнати от далеч наподобявали китка. Курортно селище Китен се намира в югоизточната част на Република България, на Черноморското крайбрежие, на 55 км югоизточно от областния център гр.Бургас, 5 км южно от общинския център Приморско. Бреговете на полуострова са стръмни и високи 10-15 метра. Дълъг е около 120 и широк от 60 до 80 м. Основните особености на релефа в с.Китен, които са и от първостепенно значение за туризма, са двата живописни залива - Караагач и Атлиман и плажните ивици.

Панорамна снимка Китен

Китен разполага с два пясъчни плажа с обща площ от около 145 000 кв.м. Северният плаж се намира в дъното на едноименния залив. Той е с площ от около 81 000 кв.м която включва и красиви пясъчни дюни. От двете страни плажът е заграден от висок скалист бряг. Южният плаж е разположен на залива Урдовиза, който е по-широко отворен към морето Дължината на бреговата му ивица е 1380 м. На юг достига до устието на р.Караагач, а на север до началото на скалистия полуостров Урдовиза, където сега е изграден пристанищният кей. Морска база "Балканика" предлага практикуване на различни видове водни спортове -ветроходство, подводен риболов, подводна археология, яхти, водни ски и др. И на двата плажа могат да се наемат водни колела, сърфове, джетове, банан и плажни принадлежности / шезлонги, чадъри/ и др.